Helyben olvasás

Nyilvános dokumentumok helyben olvasására öt olvasóterem (Általános és szakolvasó, Lapozgató, Kézirat-olvasó, Mueller Othmár robbantástechnikai különgyűjtemény olvasóterme, Katonai Szabvány Könyvtár és Tankönyvtár olvasóterme) áll rendelkezésre. A nyilvános olvasótermeket csak a beiratkozott, érvényes olvasójeggyel rendelkező felhasználók vehetik igénybe. 

A megfelelő szintű betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára a nemzeti minősített és NATO dokumentumok helyben olvasására a Katonai Szabvány Könyvtár és Tankönyvtár olvasótermében nyílik lehetőség. 

A könyvtár felhasználói részére ― a betekintési engedélyhez kötött dokumentumok kivételével ―  a teljes dokumentumállomány olvasótermi használatra rendelkezésre áll. 

A tájékoztató szolgálat a teljes nyitva tartási időben segítséget nyújt a könyvtár az elektroni­kus katalógus (OPAC), az online adatbázisok és egyéb elektronikus információhordozók használatában. Tájékoztat a könyvtár állományáról, a fontosabb hazai és külföldi információs szolgáltatásokról és azok hozzáférhetőségéről, eligazítja az olvasót az általa keresett tárgykö­rök szakirodalmában. 

Az olvasótermekben elhelyezett dokumentumok szabadon használhatók. Helyben olvasáshoz a raktárban lévő dokumentumok kérőlap kitöltésével (szerző, cím, raktári jelzet, igénylő neve) a tájékoztató szolgálatnál igényelhetők. A helyben használatra kért valamennyi dokumentumot tanulmányozás után a teremben szolgálatot teljesítő könyvtárosnak kell átadni. 

A könyvtár területén belül több helyen engedélyezett a hordozható személyi számítógép használata, a hálózati csatlakozáshoz kérje a tájékoztató könyvtárosok segítségét. 

Az olvasótermekbe táskát, kabátot, ételt, italt, bekapcsolt mobiltelefont bevinni nem szabad. Az értékmegőrző szekrények használata kötelező és díjtalan.